Przejdź do głównej zawartości

Pokrótce o Szkole Rodzenia



Lekcja z historii.. .
W latach 60 angielski lekarz położnik G.D.Read otworzył jedną z pierwszych Szkół Rodzenia.Wychodził on z założenia,że bóle występujące podczas porodu oraz gorsze samopoczucie i bezradność kobiet pochodzą z lęku związanego z brakiem wiedzy na temat ciąży.Na pewno niejedna z Was odczuwała lęk przed rozmową kwalifikacyjną,obroną,egzaminem bądź jakimś ważnym wydarzeniem i zauważyła,że wtedy wydalamy więcej potu,mamy dreszcze,ręce są zimne,serce mocniej bije,czujemy napięcie mięśniowe czy brak możliwości wyduszenia z siebie jednego słowa.Gdybyśmy wiedziały jak potoczy się dana sytuacja lub czego możemy się spodziewać na pewno byłybyśmy spokojniejsze.Lęk ze stresem tworzą bardzo mocną więź wywołującą mocne napięcie mięśni,czyli powstaje ”Błędne koło Read’a”. Położnik uważał,że im bardziej kobieta jest świadoma swojego ciała i jego reakcji tym bardziej aktywnie będzie uczestniczyć co pozwoli na skrócenie czasu porodu i lepsze samopoczucie.
Pierwsza Szkoła Rodzenia w Polsce
Powstała w 1957 a założycielem był wybitny Profesor Włodzimierz Fijałkowski.Do chwili obecnej istnieje szkoła sygnowana jego nazwiskiem.Nazywano go twórcą ”polskiego modelu Szkoły Rodzenia”. Dzięki swoim publikacjom,wystąpieniom przyczynił się znacznie do rozwoju położnictwa w Polsce.Aktualnie na terenie kraju istnieje kilkaset placówek Szkół Rodzenia,jedne działają prywatnie inne przy szpitalach.
Kadra Szkoły Rodzenia
Przychodząc do danej placówki możesz zawsze polegać na wykwalifikowanych pracownikach i liczyć na ich pomoc.Szkoły choć działają inaczej pod względem odbywanych spotkań i ich przebiegu to cel każdej z nich jest ten sam.
W składzie kadry jest:
1.Położona
2.Fizjoterapeuta
3.Lekarz Pediatra
4.Psycholog
5.Lekarz Ginekolog-Położnik
Zazwyczaj główną prowadzącą jest położna,bo to ona odbiera poród,jeżeli nie występują żadne komplikacje.Informuje o całym przebiegu ciąży i o odczuciach,bo kto jak nie kobieta najlepiej wie przez co każda z nas w tym momencie przechodzi :)
Szkoła Rodzenia przygotowuje Cię  przede wszystkim do”Aktywnego Porodu”.Co to takiego?O tym już niedługo.. .
A wracając do zalet szkoły.. .
-Przygotujesz się psychicznie i fizycznie  do porodu
-Poznasz inne przyszłe Mamy z którymi podzielisz się nowymi newsami i wzbogacisz wiedzę o nowe doświadczenia
-Wzmocnisz swoje ciało dzięki ćwiczeniom
-Dowiesz się jak rozwija się Twój Maluch
-Poznasz odpowiednie odżywianie,czyli niezbędne witaminy wpływające na rozwój dziecka
-Nauczysz się prawidłowo oddychać
-Poznasz odpowiednią pielęgnację dziecka
-Dowiesz się jak możesz wpłynąć na rozwój swojego dziecka itd.
Nie sposób wszystkie wymienić,ale to jedne z ważniejszych.Szkoła porusza wszystkie tematy, o których chcecie rozmawiać czy są to te trudniejsze czy łatwiejsze na pewno na każdy z nich zostanie udzielona Wam informacja.
A najlepsze zostawiam na koniec :)
Każda z Was dostanie w Szkole Rodzenia wyprawkę dla przyszłej mamy,a mianowicie reklamówkę wypełnioną samymi gadżetami m.in.:
-próbki kremów
-pieluszki
-wkładki
-biuletyny informacyjne
-książeczki
-kalendarzyk ciąży
-smoczek
-butelkę
i wiele innych ciekawych przydatnych rzeczy,dlatego

ZNAJDŹ W SWOJEJ MIEJSCOWOŚCI SZKOŁĘ RODZENIA I JUŻ DZIŚ ZAPISZ SIĘ,ABY PRZEJŚĆ CIĄŻĘ Z UŚMIECHEM NA TWARZY  :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Produkty nisko przetworzone i wysoko przetworzone,które są korzystniejsze dla organizmu?

Wszystkie produkty zbożowe, które możemy kupić w sklepie powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż np. żyta, pszenicy czy kukurydzy. Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w prawidłowym odżywaniu każdego z nas, ponieważ dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Dodatkowo zawierają także wszystkie witaminy z grupy B,witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor. Jeśli masz wybór, wybieraj zawsze ciemne pieczywo wypiekane z mąki razowej bądź mąki typu graham. Takie pieczywo  jest znacznie pożywniejsze dla nas oraz zdrowsze i dostarcza nam odpowiednich składników mineralnych, a oprócz tego wspomaga układ wydalniczy przyspieszając trawienie. Produkty zbożowe możemy podzielić na dwa typy: -produkty nisko przetworzone (pełnoziarniste)- są bogate w witaminy B i składniki mineralne. Zaliczamy do nich: otręby, mąki razowe, ryż brązowy, płatki owsiane, p

Suche szczotkowanie - ekskluzywny zabieg domowy.

Suche szczotkowanie znane jest od wielu lat, ale jeszcze nie wszyscy o nim wiedzą. Zabieg wykonywany jest w domowym zaciszu przy użyciu specjalnej szczotki ze szczeciną lub z włosiem z włókien liści agawy karaibskiej ( ta jest zdecydowanie twardsza). Górna część szczotki wykonana jest z drewna. Zakupić możemy ją w większości drogerii lub sklepach online, a ceny wahają się między kilka a kilkadziesiąt złotych w zależności od składu szczotki. Dla osób z delikatniejszą skóra można stosować szczotkowanie na mokro,wystarczy przed masażem zwilżyć szczotkę. Wbrew pozorom wystarczy kilka minut dziennie wykonując zabieg 2-3 razy w tygodniu,żeby zobaczyć poprawę skóry.Masaż nie tylko wpłynie na skórę,ale także na Twoje samopoczucie. Co daje Ci regularne szczotkowanie ciała? podczas masażu usuwasz martwy naskórek, co przyczynia się do lepszego wchłaniania produktów np. balsamów i ich składników odżywczych odblokowuje i oczyszcza pory,więc skóra lepiej zaczyna oddychać ujędrnia skó

Przepis na placuszki na sodzie i … maślance. Polecamy!!!

No to zaczynamy! Właśnie dostałam pierwszy przepis na przepyszne placuszki nie tylko dla Maluchów  Przepis na placki na sodzie i … maślance. Składniki:  3 szklanki mąki,  2 szklanki maślanki (normalnie dałabym zsiadłe mleko, ale mój mały alergik  nie toleruje) 1 żółtko, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka sody,  sól,  łyżka octu balsamicznego, olej do smażenia. Wykonanie:  Na stolnicy przesiewam mąkę, dodaje sodę i odrobinkę soli. Żółtko ubijam z cukrem i dodaje do suchych składników. Wlewam maślankę, ocet i wszystko dokładnie zagniatam. Następnie ciasto rozwałkowuje i kroje na małe kwadraty. PORADA:Dla dzieci niealergicznych polecam dodać również kostkę sera białego do ciasta. Smakuje genialnie z dżemikiem. Mniam                                                                                SMACZNEGO  I DO DZIEŁA!!!