Przejdź do głównej zawartości

Produkty nisko przetworzone i wysoko przetworzone,które są korzystniejsze dla organizmu?




Wszystkie produkty zbożowe, które możemy kupić w sklepie powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż np. żyta, pszenicy czy kukurydzy.
Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w prawidłowym odżywaniu każdego z nas, ponieważ dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego.
Dodatkowo zawierają także wszystkie witaminy z grupy B,witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor.
Jeśli masz wybór, wybieraj zawsze ciemne pieczywo wypiekane z mąki razowej bądź mąki typu graham. Takie pieczywo  jest znacznie pożywniejsze dla nas oraz zdrowsze i dostarcza nam odpowiednich składników mineralnych, a oprócz tego wspomaga układ wydalniczy przyspieszając trawienie.
Produkty zbożowe możemy podzielić na dwa typy:
-produkty nisko przetworzone (pełnoziarniste)- są bogate w witaminy B i składniki mineralne. Zaliczamy do nich: otręby, mąki razowe, ryż brązowy, płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron graham, kasze gruboziarniste
-produkty wysoko przetworzone – są one ubogie w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Zaliczmy do nich :białe pieczywo, mąkę pszenną, ryż biały, Kus Kus, makaron pszenny, płatki kukurydziane.
DROBNA  RADA!
Do wypieków i potraw wybieraj najlepiej mąkę razową typu 2000 lub graham typu 1850, a nie mąkę pszenną typu 450,500 czy 600.
Produkty wytwarzane z białej mąki nie zawierają żadnych składników mineralnych, które wpłynęłyby na poprawę naszego organizmu. Składają się głównie z białka oraz cukrów prostych, przez co są bardziej kaloryczne  i szybciej podnoszą poziom cukru we krwi.
W przypadku diety cukrzycowej spożywanie białego pieczywa jest zabronione!
ŚNIADANIE!
Jest głównym posiłkiem każdego dnia, dlatego musimy dostarczyć organizmowi jak najwięcej przyswajalnych i zdrowych składników na cały dzień.
Wybieraj płatki razowe owsiane, żytnie, pszenne, orkiszowe czy jaglane, których indeks glikemiczny jest niski. Każdą owsiankę możesz urozmaicić suszonymi czy świeżymi owocami oraz ziarnami.
OBIAD!
Na obiad polecam  kaszę,ryż czy makaron z dodatkiem warzyw na parze i chudego mięsa. Warto biały ryż zamienić na brązowy ponieważ zawiera więcej błonnika i składników mineralnych.

W lepszych sklepach znajdziesz także ryż czerwony, dziki lub czarny, który także jest pożywny dla organizmu i zawiera dużo żelaza oraz przeciwutleniaczy. Jeżeli chodzi o makarony szukaj tych z mąki razowej lub pszenicy durum.

PAMIĘTAJ! Aby makaron nie był rozgotowany, wtedy powstają w nim cukry proste.
Z kasz najbardziej pożywne są kasze gruboziarniste, takie jak gryczana, jęczmienna, orkiszowa pęczak lub jaglana, mają one wysoka wartość odżywczą. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, niacynę, kwas foliowy oraz liczne sole mineralne: żelazo, magnez fosfor, cynk, selen, miedź i wapń. Kaszy mannej i kukurydzianej  lepiej unikać.

ZAPAMIĘTAJ!
Wartość kaloryczna produktów zbożowych niskoprzetworzonych jest wysoka. Już 100 g dostarcza około 300 kcal i od 50-80 % węglowodanów.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na placuszki na sodzie i … maślance. Polecamy!!!

No to zaczynamy! Właśnie dostałam pierwszy przepis na przepyszne placuszki nie tylko dla Maluchów  Przepis na placki na sodzie i … maślance. Składniki:  3 szklanki mąki,  2 szklanki maślanki (normalnie dałabym zsiadłe mleko, ale mój mały alergik  nie toleruje) 1 żółtko, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka sody,  sól,  łyżka octu balsamicznego, olej do smażenia. Wykonanie:  Na stolnicy przesiewam mąkę, dodaje sodę i odrobinkę soli. Żółtko ubijam z cukrem i dodaje do suchych składników. Wlewam maślankę, ocet i wszystko dokładnie zagniatam. Następnie ciasto rozwałkowuje i kroje na małe kwadraty. PORADA:Dla dzieci niealergicznych polecam dodać również kostkę sera białego do ciasta. Smakuje genialnie z dżemikiem. Mniam                                     ...

Pokrótce o Szkole Rodzenia

Lekcja z historii.. . W latach 60 angielski lekarz położnik G.D.Read otworzył jedną z pierwszych Szkół Rodzenia.Wychodził on z założenia,że bóle występujące podczas porodu oraz gorsze samopoczucie i bezradność kobiet pochodzą z lęku związanego z brakiem wiedzy na temat ciąży.Na pewno niejedna z Was odczuwała lęk przed rozmową kwalifikacyjną,obroną,egzaminem bądź jakimś ważnym wydarzeniem i zauważyła,że wtedy wydalamy więcej potu,mamy dreszcze,ręce są zimne,serce mocniej bije,czujemy napięcie mięśniowe czy brak możliwości wyduszenia z siebie jednego słowa.Gdybyśmy wiedziały jak potoczy się dana sytuacja lub czego możemy się spodziewać na pewno byłybyśmy spokojniejsze.Lęk ze stresem tworzą bardzo mocną więź wywołującą mocne napięcie mięśni,czyli powstaje ”Błędne koło Read’a”. Położnik uważał,że im bardziej kobieta jest świadoma swojego ciała i jego reakcji tym bardziej aktywnie będzie uczestniczyć co pozwoli na skrócenie czasu porodu i lepsze samopoczucie. Pierwsza Szkoła Rodzen...