Przejdź do głównej zawartości

Przepis na placuszki na sodzie i … maślance. Polecamy!!!




No to zaczynamy!
Właśnie dostałam pierwszy przepis na przepyszne placuszki nie tylko dla Maluchów :)
Przepis na placki na sodzie i … maślance.

Składniki: 
  • 3 szklanki mąki, 
  • 2 szklanki maślanki (normalnie dałabym zsiadłe mleko, ale mój mały alergik  nie toleruje)
  • 1 żółtko,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka sody, 
  • sól, 
  • łyżka octu balsamicznego,
  • olej do smażenia.

Wykonanie: 
Na stolnicy przesiewam mąkę, dodaje sodę i odrobinkę soli. Żółtko ubijam z cukrem i dodaje do suchych składników. Wlewam maślankę, ocet i wszystko dokładnie zagniatam. Następnie ciasto rozwałkowuje i kroje na małe kwadraty.
PORADA:Dla dzieci niealergicznych polecam dodać również kostkę sera białego do ciasta.
Smakuje genialnie z dżemikiem. Mniam :-P
                                                                         
   SMACZNEGO  I DO DZIEŁA!!!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki bez jaj i mleka- szybko i prosto.

Dzisiaj mam coś pychaaa do popołudniowej kawki:) Zapraszamy do pieczenia  Muffinki bez jaj i mleka Składniki:  ½ szkl. cukru, 1 szkl. wody, ½ kostki margaryny bez mleka, 2 szkl. mąki, 1 łyżeczka sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych. Wykonanie:  v  Wodę zagotować z cukrem, odstawić, rozpuścić w niej margarynę, przestudzić. v  Dodać mąkę, sodę, proszek, powidła. v  Wszystko zmiksować i wlać do formy na muffinki. v  Piec ok. 35 minut w temperaturze 175 stopni.                                                                     ...

Produkty nisko przetworzone i wysoko przetworzone,które są korzystniejsze dla organizmu?

Wszystkie produkty zbożowe, które możemy kupić w sklepie powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż np. żyta, pszenicy czy kukurydzy. Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w prawidłowym odżywaniu każdego z nas, ponieważ dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Dodatkowo zawierają także wszystkie witaminy z grupy B,witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor. Jeśli masz wybór, wybieraj zawsze ciemne pieczywo wypiekane z mąki razowej bądź mąki typu graham. Takie pieczywo  jest znacznie pożywniejsze dla nas oraz zdrowsze i dostarcza nam odpowiednich składników mineralnych, a oprócz tego wspomaga układ wydalniczy przyspieszając trawienie. Produkty zbożowe możemy podzielić na dwa typy: -produkty nisko przetworzone (pełnoziarniste)- są bogate w witaminy B i składniki mineralne. Zaliczamy do nich: otręby, mąki razowe, ryż brązowy, płatki owsian...