Przejdź do głównej zawartości

Muffinki bez jaj i mleka- szybko i prosto.


Dzisiaj mam coś pychaaa do popołudniowej kawki:)

Zapraszamy do pieczenia :)
Muffinki bez jaj i mleka

Składniki: 
  • ½ szkl. cukru,
  • 1 szkl. wody,
  • ½ kostki margaryny bez mleka,
  • 2 szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych.

Wykonanie: 
v  Wodę zagotować z cukrem, odstawić, rozpuścić w niej margarynę, przestudzić.
v  Dodać mąkę, sodę, proszek, powidła.
v  Wszystko zmiksować i wlać do formy na muffinki.
v  Piec ok. 35 minut w temperaturze 175 stopni.
                                                                                 
Polecam gorąco :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Produkty nisko przetworzone i wysoko przetworzone,które są korzystniejsze dla organizmu?

Wszystkie produkty zbożowe, które możemy kupić w sklepie powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż np. żyta, pszenicy czy kukurydzy. Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w prawidłowym odżywaniu każdego z nas, ponieważ dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Dodatkowo zawierają także wszystkie witaminy z grupy B,witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor. Jeśli masz wybór, wybieraj zawsze ciemne pieczywo wypiekane z mąki razowej bądź mąki typu graham. Takie pieczywo  jest znacznie pożywniejsze dla nas oraz zdrowsze i dostarcza nam odpowiednich składników mineralnych, a oprócz tego wspomaga układ wydalniczy przyspieszając trawienie. Produkty zbożowe możemy podzielić na dwa typy: -produkty nisko przetworzone (pełnoziarniste)- są bogate w witaminy B i składniki mineralne. Zaliczamy do nich: otręby, mąki razowe, ryż brązowy, płatki owsian...

Przepis na placuszki na sodzie i … maślance. Polecamy!!!

No to zaczynamy! Właśnie dostałam pierwszy przepis na przepyszne placuszki nie tylko dla Maluchów  Przepis na placki na sodzie i … maślance. Składniki:  3 szklanki mąki,  2 szklanki maślanki (normalnie dałabym zsiadłe mleko, ale mój mały alergik  nie toleruje) 1 żółtko, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka sody,  sól,  łyżka octu balsamicznego, olej do smażenia. Wykonanie:  Na stolnicy przesiewam mąkę, dodaje sodę i odrobinkę soli. Żółtko ubijam z cukrem i dodaje do suchych składników. Wlewam maślankę, ocet i wszystko dokładnie zagniatam. Następnie ciasto rozwałkowuje i kroje na małe kwadraty. PORADA:Dla dzieci niealergicznych polecam dodać również kostkę sera białego do ciasta. Smakuje genialnie z dżemikiem. Mniam                                     ...

Pokrótce o Szkole Rodzenia

Lekcja z historii.. . W latach 60 angielski lekarz położnik G.D.Read otworzył jedną z pierwszych Szkół Rodzenia.Wychodził on z założenia,że bóle występujące podczas porodu oraz gorsze samopoczucie i bezradność kobiet pochodzą z lęku związanego z brakiem wiedzy na temat ciąży.Na pewno niejedna z Was odczuwała lęk przed rozmową kwalifikacyjną,obroną,egzaminem bądź jakimś ważnym wydarzeniem i zauważyła,że wtedy wydalamy więcej potu,mamy dreszcze,ręce są zimne,serce mocniej bije,czujemy napięcie mięśniowe czy brak możliwości wyduszenia z siebie jednego słowa.Gdybyśmy wiedziały jak potoczy się dana sytuacja lub czego możemy się spodziewać na pewno byłybyśmy spokojniejsze.Lęk ze stresem tworzą bardzo mocną więź wywołującą mocne napięcie mięśni,czyli powstaje ”Błędne koło Read’a”. Położnik uważał,że im bardziej kobieta jest świadoma swojego ciała i jego reakcji tym bardziej aktywnie będzie uczestniczyć co pozwoli na skrócenie czasu porodu i lepsze samopoczucie. Pierwsza Szkoła Rodzen...