Przejdź do głównej zawartości

Muffinki bez jaj i mleka- szybko i prosto.


Dzisiaj mam coś pychaaa do popołudniowej kawki:)

Zapraszamy do pieczenia :)
Muffinki bez jaj i mleka

Składniki: 
  • ½ szkl. cukru,
  • 1 szkl. wody,
  • ½ kostki margaryny bez mleka,
  • 2 szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych.

Wykonanie: 
v  Wodę zagotować z cukrem, odstawić, rozpuścić w niej margarynę, przestudzić.
v  Dodać mąkę, sodę, proszek, powidła.
v  Wszystko zmiksować i wlać do formy na muffinki.
v  Piec ok. 35 minut w temperaturze 175 stopni.
                                                                                 
Polecam gorąco :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Przepis na placuszki na sodzie i … maślance. Polecamy!!!

No to zaczynamy! Właśnie dostałam pierwszy przepis na przepyszne placuszki nie tylko dla Maluchów  Przepis na placki na sodzie i … maślance. Składniki:  3 szklanki mąki,  2 szklanki maślanki (normalnie dałabym zsiadłe mleko, ale mój mały alergik  nie toleruje) 1 żółtko, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka sody,  sól,  łyżka octu balsamicznego, olej do smażenia. Wykonanie:  Na stolnicy przesiewam mąkę, dodaje sodę i odrobinkę soli. Żółtko ubijam z cukrem i dodaje do suchych składników. Wlewam maślankę, ocet i wszystko dokładnie zagniatam. Następnie ciasto rozwałkowuje i kroje na małe kwadraty. PORADA:Dla dzieci niealergicznych polecam dodać również kostkę sera białego do ciasta. Smakuje genialnie z dżemikiem. Mniam                                     ...

Produkty nisko przetworzone i wysoko przetworzone,które są korzystniejsze dla organizmu?

Wszystkie produkty zbożowe, które możemy kupić w sklepie powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż np. żyta, pszenicy czy kukurydzy. Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w prawidłowym odżywaniu każdego z nas, ponieważ dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Dodatkowo zawierają także wszystkie witaminy z grupy B,witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor. Jeśli masz wybór, wybieraj zawsze ciemne pieczywo wypiekane z mąki razowej bądź mąki typu graham. Takie pieczywo  jest znacznie pożywniejsze dla nas oraz zdrowsze i dostarcza nam odpowiednich składników mineralnych, a oprócz tego wspomaga układ wydalniczy przyspieszając trawienie. Produkty zbożowe możemy podzielić na dwa typy: -produkty nisko przetworzone (pełnoziarniste)- są bogate w witaminy B i składniki mineralne. Zaliczamy do nich: otręby, mąki razowe, ryż brązowy, płatki owsian...