Przejdź do głównej zawartości

KWAS DHA – na co wpływa u dziecka?





Dzisiaj z samego rana przygotowałam dla Was kilka informacji na temat KWASU DOKOZAHEKSAENOWEGO czyli w skrócie DHA.
Każda z Was  w okresie ciąży jak i w okresie karmienia piersią powinna otrzymywać suplementację min. 200mg dziennie,jednak przy małym spożyciu RYB,które są bardzo zdrowe dla Twojego organizmu i w ciąży powinno się je spożywać bardzo często dawkę DHA zwiększamy nawet do 400-600 mg dziennie.
Badania na kobietach wykazały,że zwiększona ilość dawno nie wpływa negatywnie na rozwój maluch ,więc nie macie się czym martwić,jeżeli przeraziła Was ta dawka.Naukowcy wykazali,że można przyjmować dawkę do 1g  i 2,7 g oleju rybiego na dobę.

Oczywiście dawkę przyjmujecie po konsultacji z lekarzem!

Jeżeli chodzi o rybki to badania wykazały,że:
UNIKAMY:
Makreli królewskiej i Tuńczyka
OGRANICZAMY:
Dorsza i Halibuta
POLECAMY SPOŻYCIE:
Łososia,Makrelę śledzia,Sardynki,Anchovies,Tuńczyk,Algi Morskie,
Pamiętajcie tylko,aby najlepiej spożywać świeże rybki 


~ Spożywanie kwasu wspomaga przede wszystkim prawidłowy rozwój OCZU i  MÓZGU u płodu i niemowląt karmiących piersią.
~ Ponadto kwas wpływa również na koordynację wzrokowo-ruchową u dziecka w wieku 2,5 lat,a u dziecka w wieku 5 lat wspomaga zdolność skupiania uwagi.
~ Badania przy użyciu skali Brazeltona wykazują, że wyższy poziom DHA w mleku matki korzystnie wpływała na umiejętnością dostosowywania się dziecka do zmian zachodzących w otoczeniu.
~ Kwas DHA wpływa również na zmniejszenie ryzyka powstania depresji poporodowej u matek.

~Z badań również wynika,że kobietom ,które przyjmowały suplementację dłużej nosiły dziecko od 1 do 6 dni.

Poniżej przedstawiam Wam badania przeprowadzone kilka lat temu ukazujące częstość spożywania ryb przez kobiety.





Opracowała mgr Kaja Brześcińka


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki bez jaj i mleka- szybko i prosto.

Dzisiaj mam coś pychaaa do popołudniowej kawki:) Zapraszamy do pieczenia  Muffinki bez jaj i mleka Składniki:  ½ szkl. cukru, 1 szkl. wody, ½ kostki margaryny bez mleka, 2 szkl. mąki, 1 łyżeczka sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki powideł najlepiej śliwkowych. Wykonanie:  v  Wodę zagotować z cukrem, odstawić, rozpuścić w niej margarynę, przestudzić. v  Dodać mąkę, sodę, proszek, powidła. v  Wszystko zmiksować i wlać do formy na muffinki. v  Piec ok. 35 minut w temperaturze 175 stopni.                                                                     ...

Przepis na placuszki na sodzie i … maślance. Polecamy!!!

No to zaczynamy! Właśnie dostałam pierwszy przepis na przepyszne placuszki nie tylko dla Maluchów  Przepis na placki na sodzie i … maślance. Składniki:  3 szklanki mąki,  2 szklanki maślanki (normalnie dałabym zsiadłe mleko, ale mój mały alergik  nie toleruje) 1 żółtko, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka sody,  sól,  łyżka octu balsamicznego, olej do smażenia. Wykonanie:  Na stolnicy przesiewam mąkę, dodaje sodę i odrobinkę soli. Żółtko ubijam z cukrem i dodaje do suchych składników. Wlewam maślankę, ocet i wszystko dokładnie zagniatam. Następnie ciasto rozwałkowuje i kroje na małe kwadraty. PORADA:Dla dzieci niealergicznych polecam dodać również kostkę sera białego do ciasta. Smakuje genialnie z dżemikiem. Mniam                                     ...

Produkty nisko przetworzone i wysoko przetworzone,które są korzystniejsze dla organizmu?

Wszystkie produkty zbożowe, które możemy kupić w sklepie powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż np. żyta, pszenicy czy kukurydzy. Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w prawidłowym odżywaniu każdego z nas, ponieważ dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Dodatkowo zawierają także wszystkie witaminy z grupy B,witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor. Jeśli masz wybór, wybieraj zawsze ciemne pieczywo wypiekane z mąki razowej bądź mąki typu graham. Takie pieczywo  jest znacznie pożywniejsze dla nas oraz zdrowsze i dostarcza nam odpowiednich składników mineralnych, a oprócz tego wspomaga układ wydalniczy przyspieszając trawienie. Produkty zbożowe możemy podzielić na dwa typy: -produkty nisko przetworzone (pełnoziarniste)- są bogate w witaminy B i składniki mineralne. Zaliczamy do nich: otręby, mąki razowe, ryż brązowy, płatki owsian...