Wszystkie produkty zbożowe, które możemy kupić w sklepie powstają w wyniku przetworzenia ziaren różnych zbóż np. żyta, pszenicy czy kukurydzy.
Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w prawidłowym odżywaniu każdego z nas, ponieważ dostarczają organizmowi węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego.
Dodatkowo zawierają także wszystkie witaminy z grupy B,witaminę E oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, magnez, cynk, potas i fosfor.
Jeśli masz wybór, wybieraj zawsze ciemne pieczywo wypiekane z mąki razowej bądź mąki typu graham. Takie pieczywo jest znacznie pożywniejsze dla nas oraz zdrowsze i dostarcza nam odpowiednich składników mineralnych, a oprócz tego wspomaga układ wydalniczy przyspieszając trawienie.
Produkty zbożowe możemy podzielić na dwa typy:
-produkty nisko przetworzone (pełnoziarniste)- są bogate w witaminy B i składniki mineralne. Zaliczamy do nich: otręby, mąki razowe, ryż brązowy, płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron graham, kasze gruboziarniste
-produkty wysoko przetworzone – są one ubogie w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Zaliczmy do nich :białe pieczywo, mąkę pszenną, ryż biały, Kus Kus, makaron pszenny, płatki kukurydziane.
-produkty nisko przetworzone (pełnoziarniste)- są bogate w witaminy B i składniki mineralne. Zaliczamy do nich: otręby, mąki razowe, ryż brązowy, płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron graham, kasze gruboziarniste
-produkty wysoko przetworzone – są one ubogie w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Zaliczmy do nich :białe pieczywo, mąkę pszenną, ryż biały, Kus Kus, makaron pszenny, płatki kukurydziane.
DROBNA RADA!
Do wypieków i potraw wybieraj najlepiej mąkę razową typu 2000 lub graham typu 1850, a nie mąkę pszenną typu 450,500 czy 600.
Do wypieków i potraw wybieraj najlepiej mąkę razową typu 2000 lub graham typu 1850, a nie mąkę pszenną typu 450,500 czy 600.
Produkty wytwarzane z białej mąki nie zawierają żadnych składników mineralnych, które wpłynęłyby na poprawę naszego organizmu. Składają się głównie z białka oraz cukrów prostych, przez co są bardziej kaloryczne i szybciej podnoszą poziom cukru we krwi.
W przypadku diety cukrzycowej spożywanie białego pieczywa jest zabronione!
ŚNIADANIE!
Jest głównym posiłkiem każdego dnia, dlatego musimy dostarczyć organizmowi jak najwięcej przyswajalnych i zdrowych składników na cały dzień.
Jest głównym posiłkiem każdego dnia, dlatego musimy dostarczyć organizmowi jak najwięcej przyswajalnych i zdrowych składników na cały dzień.
Wybieraj płatki razowe owsiane, żytnie, pszenne, orkiszowe czy jaglane, których indeks glikemiczny jest niski. Każdą owsiankę możesz urozmaicić suszonymi czy świeżymi owocami oraz ziarnami.
OBIAD!
Na obiad polecam kaszę,ryż czy makaron z dodatkiem warzyw na parze i chudego mięsa. Warto biały ryż zamienić na brązowy ponieważ zawiera więcej błonnika i składników mineralnych.
Na obiad polecam kaszę,ryż czy makaron z dodatkiem warzyw na parze i chudego mięsa. Warto biały ryż zamienić na brązowy ponieważ zawiera więcej błonnika i składników mineralnych.
W lepszych sklepach znajdziesz także ryż czerwony, dziki lub czarny, który także jest pożywny dla organizmu i zawiera dużo żelaza oraz przeciwutleniaczy. Jeżeli chodzi o makarony szukaj tych z mąki razowej lub pszenicy durum.
PAMIĘTAJ! Aby makaron nie był rozgotowany, wtedy powstają w nim cukry proste.
Z kasz najbardziej pożywne są kasze gruboziarniste, takie jak gryczana, jęczmienna, orkiszowa pęczak lub jaglana, mają one wysoka wartość odżywczą. Zawierają błonnik, witaminy z grupy B, niacynę, kwas foliowy oraz liczne sole mineralne: żelazo, magnez fosfor, cynk, selen, miedź i wapń. Kaszy mannej i kukurydzianej lepiej unikać.
ZAPAMIĘTAJ!
Wartość kaloryczna produktów zbożowych niskoprzetworzonych jest wysoka. Już 100 g dostarcza około 300 kcal i od 50-80 % węglowodanów.
Komentarze
Prześlij komentarz